Tuesday, December 25, 2012

Wednesday, December 12, 2012

BIRTHDAY CAKE


Terima kasih sebab Yong, Aisyah, Yaya dan Aliyah beli kek Secret Recipe dan hadiah untuk Mak Ngah.




12.12.12 MY BIRTHDAY!!!


Monday, December 3, 2012

SINOPSIS BUKU: THE CHOICE


 
 
NICHOLAS SPARKS: THE CHOICE
                 Novel ini jalan ceritanya memang bertepatan dengan tajuk yang diberi: The Choice. Seperti biasa, novel karya Nicholas Sparks kali ini tidak banyak bezanya dengan novel-novel beliau yang lain iaitu berkisar tentang cinta dan keluarga. Novel ini juga membuktikan kepada pembaca bahawa dalam kehidupan kita seharian, kita sentiasa perlu membuat pilihan. Kadangkala kita merasakan perkara yang dilakukan setiap hari seperti pakaian dan makanan itu merupakan rutin, namun sebenarnya kita membuat pilihan. Walaupun begitu, seringkali juga kita perlu melakukan pilihan yang agak sukar dalam kehidupan sama ada melibatkan kerjaya, pelajaran, cinta, perkahwinan atau berkaitan hidup dan mati. Topik novel ini lebih ringan dan santai. Kesimpulannya, setiap pilihan dan keputusan yang kita ambil perlulah dilakukan dengan teliti dan kadangkala mengikut kemahuan hati dan perasaan sendiri lebih baik daripada terlalu memikirkan kehendak dan perasaan orang lain.

Terdapat 2 perkara yang saya gemar tentang novel ini iaitu:
i. Memaparkan kisah tentang seorang doktor veterinar.
ii. Part 2 (Chapter 15 hingga 22) dalam cerita ni agak menarik.

Perkara yang kurang selesa:
i. Cerita tentang anjing...
ii. Banyak ‘Flash back’.

Sinopsis cerita:

                Part One dalam novel ini bermula dengan kisah Gabby Holland yang berpindah ke sebuah rumah berhampiran pantai di sebuah pekan kecil di North Carolina. Gabby Holland bekerja sebagai PA (physician assistant) di pekan tersebut dan mempunyai seekor anjing betina yang dinamakan Molly. Gabby sangat marah ketika mengetahui Molly telah bunting angkara anjing milik jirannya Travis Parker. Gabby pergi ke rumah jirannya itu lalu menuduh anjing Travis Parker dan mahu dia bertanggungjawab dengan ‘puppies’ yang akan lahir. Travis yang tidak berpeluang menjelaskan perkara sebenar kepada Gabby yang sedang marah hanya mampu memberi cadangan supaya Gabby membawa anjingnya Molly ke klinik veterinar di pekan tersebut. 
              Beberapa hari selepas kejadian itu, Gabby membawa Molly ke The Down East Veterinary Clinic untuk membuat pemeriksaan. Gabby terkejut apabila mendapati Mr. Travis Parker ialah seorang doktor veterinar di klinik tersebut. Travis menerangkan bahawa beliau dan bapanya pemilik klinik itu. Dia juga menjelaskan bahawa tidak mungkin anjing milik Gabby bunting angkara anjing miliknya kerana mereka telah menjalankan pembedahan untuk mengelakkan anjingnya mempunyai anak. Gabby meminta maaf kepada Travis.

                     Molly akhirnya melahirkan beberapa ekor anak anjing dan Gabby dibantu oleh Travis untuk merawat Molly. Setelah menghabiskan banyak masa bersama, dan menyukai antara satu sama lain, Gabby Holland memutuskan hubungannya dengan teman lelakinya dan berkahwin dengan Travis Parker.

                              Part Two novel ini menceritakan tentang kehidupan mereka setelah berkahwin dan mempunyai 2 orang anak iaitu Christine dan Lisa. Malangnya kebahagiaan mereka diduga apabila Parker dan Gabby terlibat dalam kemalangan jalanraya. Parker cedera ringan, manakala Gabby cedera parah dan koma. Gabby pernah membuat wasiat sekiranya dia koma, Parker mesti melaksanakan permintaannya supaya membuka tiub bantuan hayat di hospital selepas 12 minggu. Parker masih ingat tentang wasiat tersebut dan berada dalam keadaan serba salah dan kesedihan.

‘Sitting beside Gabby in the hospital, Travis recalled the conversation he’d had with Gabby that night; he remembered the vow he’d made to her. He’d played those words a hundred times over the last few weeks, and as three-month mark approached, he’d found himself growing ever more desperate for Gabby to wake.’

                                Akhirnya Parker memilih untuk tidak melaksanakan wasiat isterinya itu dan sanggup membiayai kos bantuan hayat isterinya itu. Gabby telah dipindahkan ke sebuah pusat rawatan milik Elliot Harris. Parker akan menghabiskan setiap hari menemani Gabby di pusat tersebut selain melaksanakan tugasnya di klinik veterinar dan meluangkan masa bersama anak-anak mereka. Setelah sembilan minggu Gabby dipindahkan ke sana, Parker mendapat panggilan penting dari pusat rawatan itu semasa dia sedang menjalankan pembedahan di kliniknya.
“She’s awake,”he finally said.

Saturday, December 1, 2012

ULASAN BUKU : THE RESCUE


 NICHOLAS SPARKS : THE RESCUE

Novel ini merupakan salah sebuah novel karya Nicholas Sparks yang masuk dalam kategori romantik keluarga ‘must read’ saya. Jalan cerita novel ini memang menarik dan tidak bosan apabila membacanya. Setelah tamat novel ini, saya membaca Author’s Note di bahagian belakang buku ini. Penulis novel ini menghasilkan The Rescue ilham daripada anak keduanya Ryan yang menghidap Central Auditory Processing Disorder (dyslexia of sound). Penyakit ini menyebabkan seorang kanak-kanak tidak bercakap kerana kecelaruan minda tentang bahasa. Tahap bertutur mereka akan lewat beberapa tahun berbanding kanak-kanak biasa dan mereka selalunya diberi latihan khas dalam pertuturan.

Terdapat tiga perkara menarik dalam novel ini yang saya suka.
i. Chapter 1 hingga Chapter 8 memang best.
ii. Maklumat dan pendedahan tentang tugas seorang pegawai bomba sukarela
iii. Pengetahuan tentang kanak-kanak yang menghidap penyakit Central Auditory Disorder

Sinopsis cerita:

                Novel ini bermula dengan watak Denise Holton, seorang ibu tunggal kepada Kyle. Kyle berumur 4 tahun setengah, tetapi keupayaan bertuturnya sama seperti kanak-kanak berumur dua tahun kerana menghidap penyakit Central Auditory Disorder. Denise berkorban demi anaknya dengan meninggalkan Atlanta dan pulang ke Edenton, North Carolina iaitu kampung halaman ibunya. Dia ingin memulakan hidup baharu di sana sambil berusaha memulihkan penyakit anaknya Kyle.

                Semasa memandu Datsun lamanya menuju ke Edenton, Denise terpaksa menempuh ribut petir dan telah terlibat dalam kemalangan. Anaknya Kyle hilang semasa kemalangan tersebut dan hanya disedari oleh Denise selepas dia terjaga dari pengsan. Seorang pegawai bomba sukarela, Taylor McAden yang membuat rondaan di kawasan itu telah melihat kemalangan yang berlaku. Beliau bersama pasukan bomba dan sukarela berusaha mencari Kyle yang mungkin telah keluar dari kereta ibunya kerana ketakutan ketika terdapatnya petir atau kilat. Kyle dijangkakan telah masuk ke dalam hutan berpaya dan menyembunyikan diri disuatu tempat. Penyelamat terpaksa mencari kanak-kanak itu dan tidak boleh mengharapkannya menjawab panggilan kerana Kyle tidak akan menjawab jika dipanggil. Keadaan makin sukar kerana hujan turun tidak henti-henti mungkin akan menyebabkan paya itu dipenuhi air dan cuaca begitu boleh menyebabkan kanak-kanak itu mati kesejukan. Akhirnya Kyle dijumpai juga setelah usaha mencarinya dilakukan selama 5jam. (Jika baca sendiri novel ni lagi best. Part cari budak hilang ni chapter 1 hingga 8).

                       Isi cerita ni seterusnya berkisar tentang kehidupan Denise Holton dan anaknya Kyle di Edinton. Denise banyak dibantu oleh Taylor McAden (pegawai bomba sukarela yang jumpa anaknya kat hutan paya tu) dan ibunya iaitu Judy McAden. Kebetulan pula Judy McAden merupakan sahabat baik mendiang ibu Denise. (Mendiang tu maksudnya telah meninggal dunia). Taylor McAden dan Denise menyukai antara satu sama lain, tetapi Taylor tidak dapat memberikan komitmen kepada hubungan mereka. Taylor menghadapi krisis dalaman tentang komitmen kerana fobia selepas kematian bapanya. Bapa Tylor meninggal dunia dalam kebakaran yang berlaku ke atas rumah kediaman mereka semasa Tylor masih kecil. Kejadian kebakaran itu meninggalkan kesan psikologi kepada Tyler yang menganggap beliau adalah pembunuh bapanya sendiri kerana kematian bapanya berlaku ketika menyelamatkan Tylor yang takut hendak terjun dari tingkap rumahnya yang terbakar. Bapanya telah merempuh masuk rumah mereka yang marak dengan api dan menolak Tyler keluar dari tingkap rumah mereka di tingkat dua. Malangnya, bapa Tylor tidak sempat keluar dan dia menyaksikan sendiri tubuh bapanya dijilat api sambil menangis.

                          Namun, Tylor berjaya juga menyembuhkan fobianya setelah kejadian kematian sahabat baiknya Mitch ketika mereka bertugas memadamkan kebakaran di rumah keluarga Arvil Henderson. Akhirnya, Tylor McAden berkahwin dengan Denise. Setelah lebih setahun, Kyle telah semakin pulih dan boleh bertutur seperti rakan-rakan sebayanya di sekolah. Mereka juga mendapat seorang lagi anak lelaki yang comel dan hidup bahagia bersama.

                         Sinopsis yang saya tulis ni tak lah sehebat novel yang sebenar. Jika novel ni dijadikan filem juga tentu menarik. Lebih menarik lagi jika baca sendiri. Novel ni hasil tulisan orang barat, jadi mana yang bukan budaya kita tu...janganlah dijadikan teladan pula. Tamat.



 

Tuesday, November 20, 2012

CUTI SEKOLAH AISYAH, YAYA DAN ALIYAH DI KG KAYU ARA NEGERI SEMBILAN

 Cuti sekolah ni Aisyah, Yaya dan Aliyah balik kampung opah di Negeri Sembilan. Setelah seminggu bercuti di rumah nenek di Johor, mereka balik ke rumah opah untuk menghabiskan cuti di sini. Terima kasih kerana hadiahkan Mak Ngah t-shirt dan 'key chain' dari Legoland. Hari ni, kita buat jadual masing-masing.
 Aisyah akan menduduki UPSR tahun hadapan. Tengoklah tu, mereka sedang buat jadual waktu sepanjang cuti sekolah. Nak tuisyen dengan Mak Ngah, jangan lupa masukkan waktu belajar 7 jam sehari ye. Ahad sahaja cuti.
Aliyah buat jadual belajar ke? Kenapa semuanya aktiviti main je...hmm...main dengan kucing pun masuk dalam jadual???
Wow, rajinnya Yaya buat jadual. Lepas ni tampal dalam bilik. Jangan lupa ikut jadual tu ya.

KEPUTUSAN UPSR


Tahniah kepada 12 orang murid 6 Bestari yang berjaya mendapat keputusan cemerlang dalam UPSR. Tahniah juga untuk 24 orang murid 6B yang telah berjaya mendapat A dalam kertas penulisan dan 21 orang  A dalam kertas pemahaman. Walaupun keputusan Pemahaman merosot sedikit tahun ini, cikgu tetap bangga dengan keputusan kamu semua kerana segala usaha dan penat lelah kita telah dibalas dengan kejayaan. Semoga kalian semua akan lebih berjaya pada masa akan datang. Tiada kejayaan tanpa cabaran dan usaha yang gigih. Selamat bercuti...

Senarai murid yang mendapat 5A:

1. Ashvinderjit Kaur
2. Kimberly Chuah Ching Li
3. Masira
4. Norfaiqah Dayana
5. Kwa Pei San
6. Low Lih Yee
7.Melisha Kaur
8. Nur Syafiqa Almira
9.Nur Zulaikha
10.Nurshima
11.Parveen Kaur
12. Pamela Rabecca Saraswathy

4A1B
1. Loshshinee
2. Haliza Shafinaz
3. Ramiyah
4. Siti Nur Syuhadah
5. Yasotha

Thursday, November 15, 2012

NEW FAMILY MEMBER 2012


 Nurzahanis Sofia binti Asfaezullah. 
Tarikh lahirnya 12 November 2012. 
Ini gambar pada hari kedua. 
Comel sungguh!!!
 


 Nurzafirah Aisyah binti Asfaezullah. Sedapnya dia makan.



Zafirah dapat adik ye....Jangan nakal-nakal tau.

Sunday, November 11, 2012

PETROSAINS -KLCC

 Hujung minggu pergi ke KLCC memang sesak dengan orang ramai. Kami semua pergi ke Petrosains. Ini kali yang keempat ke sana dan tak banyak perubahan pun. Kali ini kami sertai contest yang ada kaitan dengan filem The Hobbit yang bakal ditayangkan di pawagam. Hampir 5 jam kami di dalam Petrosains. 

 

 

Berbaris untuk naik gondola
Aisyah dan Umi buat eksperimen


T-rex yang menyambut kedatangan kami dengan nyanyian.







Atas pelantar minyak Petronas
 Selepas solat Zohor, kami makan dan habiskan masa membeli buku di  Kinokuniya. Banyaknya kami borong buku-buku di sana. Hmmm....Aisyah, Yaya dan Aliyah jangan lupa baca semua buku tu, ye.

Saturday, November 3, 2012

GRADUASI TAHUN 6 DAN ANUGERAH CEMERLANG 2012

Gambar-gambar yang sempat dirakamkan semasa majlis diadakan di sekolah.




 



 

















Tarian zapin

Bollywood

Dangdut