Saturday, January 31, 2015

Monday, January 26, 2015

HURTS WORST


My pain measurement scale today: 10!!!

Saturday, January 17, 2015

HAC : HARI ANUGERAH CEMERLANG SKPP11(1) SESI 2014

HAC 2014 diadakan hari ni di Auditorium Jabatan Perdana Menteri. Julung-julung kali diadakan di sini. Lebih grand dari tahun lepas sebab tempat selesa dan ada aircond. Cikgu2 dapat jalankan tugas tanpa berpeluh-peluh. Selepas majlis selesai barulah lega.Kalau dapat videokan aksi2 belakang tabir pelaksanaan HAC ni mesti best. Macam2 perkara terjadi. Yang penting majlis berjalan lancar. Pengorbanan guru untuk hasilkan memori terbaik buat semua murid. Tahniah kepada semua penerima anugerah. Ramai ex tahun 6 yang pergi sekolah asrama penuh dan 3 orang dapat sekolah permata pintar. Semoga lebih sukses di peringkat sekolah menengah.




 





 
  

Saturday, December 20, 2014

BUKU

Big Bad Wolf Book Sale semalam. Macam nak beli banyak je waktu pergi. Tapi sampai kat sana tak banyak buku yang menarik minat saya untuk beli pun. Tapi memang murah-murah la buku kat situ. Cuma dinasihatkan supaya beli buku yang betul-betul kita hendak baca. Jangan membazir dan beli sebab murah je.






“The more that you read, the more things you will know. 
The more that you learn, the more places you'll go.” 

Friday, December 12, 2014

12.12.2014


The great thing about getting older is that you don't lose all the other ages you've been.
Madeleine L'Engle

Monday, December 8, 2014

Sunday, November 23, 2014

I AM BOSS

Artikel micromanager ini saya petik daripada laman web financialsamurai.com. Ia ada kaitan dengan majikan yang terlalu mengongkong dan sentiasa mencari kesalahan pekerjanya sehingga menjadikan situasi di tempat kerja kurang selesa malah tidak memberi keseronokan atau kepuasan. Situasi begini secara berterusan akan membunuh motivasi pekerja-pekerja.

KENAPA MAJIKAN MICROMANAGE?
Jika tahu MENGAPA bos anda adalah micromanager, kita akan berasa lebih baik mengenai diri kita dan menjadi lebih cekap dalam mengendalikan keadaan micromanagement itu. Berikut adalah lima sebab mengapa bos anda adalah micromanager :

1)Tidak berpengalaman atau asasnya tidak selamat. Bos adalah agak baru kepada peranan masing-masing. kurang pengalaman menyebabkan mereka tidak selamat kerana terdapat keperluan untuk bos untuk memahami setiap perkara pekerja yang sedang dilakukan untuk tidur lena pada waktu malam.

2) General neurotic tendencies. Jika bos anda mengalami OCD, dia mungkin mempunyai kecenderungan yang lebih tinggi untuk menjadi micromanage. Terdapat hanya ketidakseimbangan kimia yang menghalang beliau daripada mempercayai orang lain atau mempercayai keadaan dengan teliti.

3) High performers. Untuk menjadi seorang ketua kita perlu menjadi high performers dalam bidang tersebut. Kadangkala ada high performers yang bukannya ketua yang baik. High performers  mengharapkan orang lain untuk sepadan dengan prestasi mereka walaupun setiap orang mempunyai cara yang berbeza dalam melakukan sesuatu.

4) Tidak cukup sibuk. Jika bos anda tidak cukup sibuk membuat kerja mereka sendiri atau tidak mempunyai apa-apa perkara yang dapat dilakukan, maka dia akan akan sering cuba mewujudkan kerja untuk diri mereka sendiri dan untuk anda.


5) You’re simply messing up. Jika anda melakukan kerja anda "sempurna", anda akan kurang di micromanaged.  Isunya ialah, takrif "sempurna" mungkin berbeza di antara kamu berdua. Ambil masa untuk memahami dengan tepat bagaimana pengurus anda suka perkara-perkara yang perlu dilakukan dan catatkannya

BAGAIMANA MENGHADAPI MICROMANAGER
Empat cara untuk mengawal keadaan
1) Defer and let them do your work
2) Lower your manager’s expectations.
3) Help them get busy.
4) Build trust.